Question 1 of 1

The rising volume of hip and knee replacement procedures in Canada results in a significant impact on health care costs, with some patients experiencing longer wait times for their surgeries. Take our quiz to see how much you know about these procedures – you might even learn something new that could help you be a more informed caregiver!


1. What is the reason someone may choose to have a hip or knee replacement?

Answer: e) All of the above

Hip and knee pain can affect your quality of life or that of the person in your care. If you or the person you are caring for are experiencing debilitating hip or knee pain, don’t adapt your life around the pain – see a health care professional to discuss your treatment options. You deserve to live your life free of knee and hip pain.

2. Which is the most common diagnosis among people who have hip and knee replacement?

Answer: a) Osteoarthritis

Osteoarthritis (OA) is a disease that affects the whole joint, leading to the breakdown of joint cartilage and bone, which is the result of the body’s failed attempt to repair damaged joint tissues. Learn more about osteoarthritis from the Arthritis Society.

3. What can you do prior to a hip or knee surgery to optimize your recovery?

Answer: f) All of the above

Ending unhealthy lifestyle habits can be difficult, but not impossible to overcome. If you or the person in your care need help getting started with these goals, a Caregiver Coach can point you in the right direction with an action plan.

4. During what timeframe would someone see the most improvement following hip or knee surgery?

Answer: b) Within 6-7 weeks after surgery

There are many factors that can affect someone’s recovery, including their overall health prior to surgery, the severity of their injury, the kind of surgery they had, and the medications they are taking. While 6-7 weeks is an average, each person is unique and only they can know what is going on with their body during the recovery process.

5. Which surgery is more common in Canada?

Answer: a) Hip replacement

There were 4,204 knee replacements and 53,207 hip replacements performed in Canada in 2015-2016.

6. The best thing you can do after your knee or hip surgery is to rest and do little activity because the joint is very fragile.

Answer: False

To optimize recovery, it is recommended to move around as tolerated. For knee replacements, the most important thing is to bend the knee. For hip replacements, it is to move around. The joint replacement is very strong and secure with an ability to withstand a moderate level of activity. The rehabilitation team would be able to address client-specific needs.

While it’s important to get some physical activity into your day as you recover from a hip or knee surgery, it’s even more important to listen to your body to avoid causing or worsening your injuries. Learn how to gauge your body’s reaction to doing physical activity with the Traffic Light Method!

7. Hip replacements are generally easier to recover from than knee replacements.

Answer: True

The knee is one of the most complex joints in our body and many people tend to have a tougher time recovering from a knee replacement than a hip replacement. Individuals who had a knee replacement often present with pain, decrease ability to walk, decrease strength in their knee and swelling, whereas individuals who had a hip replacement often present with stiffness in the hip and decreased strength.

Recovering from a hip or knee surgery takes time, and there’s a lot of information for the patient and the caregiver to process. Read The Caregiver’s Role in Hip and Knee Surgery to help the recovery process go a little smoother.

8. What is the average length of stay in the hospital for a hip or knee surgery in Canada?

Answer: b) 3-4 days

Keep in mind that this is just an average length of stay and that each case is different. Some patients may find that they are well enough to go home after just an overnight stay in the hospital, while others may have to stay longer.

You scored n out of n

If you or the person in your care are recovering from a hip or knee surgery, you may need some extra help around the house. Call us at 1-855-275-3549 to learn more about our Help at Home services for caregivers and the people they are caring for.

Want to learn more about hip and knee surgeries? Here are more resources:

Check out more quizzes

Articles you may also like




Close

Order a Service

()-
(UTC - 05:00)
Close

Want to order service?

 

Or drop us your email address, and we'll get back to you:


 
Close

Share Your Caregiver Story

We review and post new submissions weekly and we are always looking for new “Faces of Caregiving”.

Yes, you may post my submission and contact me.
Close

Have a Caregiving Question?

Submit your caregiving question to our experts. Our experts review the questions we receive regularly, and we share our responses to the questions that we think are most relevant to the whole community.

Yes, you may post my submission and contact me.
Close

Contact us to discuss your results

 

Have a question?
Chat live with a member of our care solutions team Monday to Friday, 9am to 5pm!

Live Chat
 
 

Or drop us your email address, and we'll get back to you: